Figurer af Buddha og Krishna står i taxaens forrude og passer på dig, mens chaufføren suser af sted på de smalle veje. I Goa ved de godt, at de har meget at takke guderne for, og det mærker man overalt. Tag en tur til den mest farverige og afslappede del af Indien.

Køerne går, hvor de vil, og tager sig gerne en lur i solen. De hostende rickshaw’er må pænt vente eller køre udenom. Sariklædte kvinder balancerer yndefuldt med tunge byrder på hovedet, og midt i det hele går turister i bikini og gråskæggede yogier rundt. I de små meditations- og yogacentre, der er overalt, slår folk knuder på sig selv, og om lørdagen danser technofolket rundt med høretelefoner på til de såkaldt Silent Noise-parties.

Goa har det hele. Det ligger i det sydvestlige Indien, og når vinteren lægger sin kolde, klamme hånd over Europa, er her sommer og varme. De 125 kilometers kystlinje vender ud mod det Arabiske Hav  og byder på den ene vidunderlige strand efter den anden. Goa er den rigeste delstat i Indien, og det mærker man tydeligt. Husene er mere velholdte, der er langt færre tiggere, og måske er det også den relative velstand, der gør stemningen så usædvanlig afslappet.

I 1510 indtog portugiserne Goa, og de store, smukke katedraler i Old Goa vidner om en tid, hvor byen var den største portugisiske by i verden med 2-300.000 indbyggere. I dag lever hinduer, muslimer og kristne fredeligt side om side i en atmosfære af tolerance, der også omfatter de mere løsslupne turister.

Du kan købe en færdigpakket rejse hertil, men det er meget billigere og også sjovere at arrangere turen selv. Der er ingen ben i det: Køb en returbillet og et visum på den indiske ambassade i København. Pak kufferten med bikini og lidt sommertøj, og sørg for at have god plads til det, du vil købe med hjem. Stik Visakortet i baglommen – og smut af sted.

Meditation og yoga: Ro i sindet
I 1967 flygtede Beatles fra al hurlumhejet omkring dem og tog til Indien for at finde ro i sjælen i en ashram hos guruen Maharishi. Siden har vesterlændinge, der længes efter et åndeligt ståsted i et stresset liv, valfartet hertil. Både buddhismen og hinduismen er grundlagt i Indien, og interessen for det indre liv gennemsyrer det indiske samfund. En ferie i Goa kan få dig helt ned i gear.

På alle strandene blomstrer yogaskoler og meditationscentre i baghaverne. Mange steder kan du bare droppe forbi og deltage i en enkelt time, andre steder har de længere forløb, hvor du binder dig til flere uger.

Og snyd ikke dig selv for en gang zoneterapi eller ayurvedisk massage. Ayurveda er et 5000 år gammelt indiske sundhedssystem, der gennem forebyggelse og behandling retter sig mod et langt og lykkeligt liv. Ayurvedisk massage arbejder med at fjerne affaldsstofferne fra kroppen ved at bruge varm massageolie og bestemte rytmiske bevægelser. Praktisk taget hver eneste lille guest house i Goa tilbyder ayurvedisk massage, og massørerne ved, hvad de har med at gøre. Mange af dem er uddannet på Ayurveda College i den sydindiske by Kerala, og de kan deres kram. Man bliver nevet, trykket, rullet, knipset og puffet på så mange måder, at man fuldstændig mister overblikket og bare må give sig hen.

Gang i den: Dykning, paragliding og technomusik
Du kan vælge en helt åndelig og indadvendt ferie i Goa, men du kan også få lige så meget fest og farver, som du har lyst til. På strandene tilbydes der alle former for aktiviteter. Du kan tage på delfintur i morgentimerne, dykke i skibsvrag sammen med PADI-certificerede instruktører (f.eks. med www.goadiving.com) og svæve hen over stranden i en paraglider. Inde i landet kan du sejle på floderne. John’s Boat Tours (www.johnboattours.com) arrangerer jungleture, hvor du kan støde på storke, fiskehejrer, ibis og en sværm af farvestrålende småfugle. Hvis du er heldig, møder du også en krokodille eller to.

Om aftenen er der fest. Men lovgiverne besluttede for nogle år siden at forbyde høj musik efter kl. 10. Hvad gør man så? Opfinder ”silent noise”-festerne, hvor de festglade får høretelefoner på og danser igennem, mens andre kan snakke roligt sammen i baren, og de trætte kan få deres skønhedssøvn. Genialt koncept!

Shopping: Tilbage til 60’erne
Coverbandet spiller Santanas ”Oy como va”, og oppe foran ryster tre midaldrende mænd deres lange grå hestehaler i takt til musikken. Det er tidlig eftermiddag, men festen er i fuld gang, og røgen stammer ikke kun fra cigaretter.

I 1960’erne fik hippierne øje på Goas paradisiske strande, og nogle af dem blev hængende. På Anjuna Flea Market oppe nordpå har mange af dem boder, og resten hygger sig med vennerne og bruger den gode anledning til at holde en lille fest. Markedet er kæmpestort, og det er bestemt værd at tage en dagsudflugt dertil, også selvom det bare er for at nyde synet af de farvestrålende boder. Tunge sølvsmykker, guldbroderede sarier, notesbøger i læder med håndlavet papir og buddhistiske og hinduistiske figurer i messing er bare nogle af de ting, man kan købe. De mange vestlige sælgere byder også på deres eget spændende design af tøj og smykker. Og det er ikke dyrt.

Anjuna Flea Market er åbent hver onsdag. Andre markeder er det tibetanske market i Calangute, der har åbent alle andre dage end onsdag, og de to nattemarkeder, Mackie’s Saturday Night Market og Ingo’s Saturday Night Market, der slår dørene op lørdag aften.

Dyr og planter: Et spark til sanserne
Delfinerne slår smut i bølgerne, og det gør de så tæt på land, at du kan sidde uden for din strandhytte og se på dem. I træerne omme bagved holder en abefamilie til, og højt oppe på himlen svæver ørnene lydløst rundt. Inde i landet kan du både støde på elefanter og krokodiller. Og floraen har også fanget det der med at skrue op for virkemidlerne. Rismarkerne er knaldgrønne, bougainvilleaerne er røde, hvide og lilla, og hibiscus og snerler råber godt med i koret. Og for ligesom ikke at stå tilbage for naturen maler goanerne deres huse i voldsomme pangfarver: postkasserød, cyklamenfarvet og skriggul.

Alle sanserne får et spark i Goa. Som du tydeligt kan lugte på markerne, giver det tropiske klima gode vækstbetingelser for  alverdens krydderier. På krydderiplantagerne (f.eks. Sahakari Spice Farm lidt inde i landet, www.sahakarifarms.com) vokser de alle sammen: peber, muskat, gurkemeje og vanilje. På en guidet rundtur lærer du, hvorfor du altid skal købe nelliker brune og ikke sorte, og ser den bark, som kanelen stammer fra. Og du bliver tilbudt at smage på en lille minichili, der angiveligt er 2800 gange stærkere end almindelig chili. Husk badetøjet, for hvis du har lyst, kan du få et brusebad på ryggen af en elefant.

Overnatning: Bambushytte eller egen tagterrasse
Fra den simpleste bambushytte til overdådige luksushoteller – overnatningsmulighederne i Goa kommer i alle udgaver. Hvert år hærger monsunen fra slutningen af foråret, og de billige strandhytter bliver pillet ned. I november sættes de op igen, og så går sæsonen i gang. Derfor er det også svært at anbefale steder, for mange af dem skifter både navn og ejer fra år til år. Men her er et par stykker omkring Palolem Beach i det sydlige Goa.

Dwarka (www.dwarkagoa.com) er simple living i paradisversionen. De ti hytter er enkle, men store og gode og vender ud mod en ferskvandslagune, som er ideel for mindre børn. Der er helpension på Dwarka – en nødvendighed, da stedet ligger helt isoleret. Her kan du faktisk ikke lave andet end at solbade og sidde med en drink i hånden og spejde ud over havet efter delfinerne. Og så er der det svære valg, der må tages mange gange dagligt – skal man nu kaste sig ud i bølgerne i Det Arabiske Hav eller tage en dukkert i lagunen i stedet?

Når du har fået stilhed nok efter et par dage, kan du tage videre til den livlige Palolem Beach. Stranden er fyldt med strandhytter, restauranter og små steder, der tilbyder massage og yogaundervisning. Så snart du er uden for højsæsonen, kan du frit vælge mellem et hav af billige steder. Gå en tur langs stranden og vælg det, der ser bedst ud – eller gå direkte til det skønne Ciaran’s (www.ciarans.com). De store, solide træhytter ligger omkring en dejlig have, og de bedste af dem er i to etager og er udstyret med privat tagterrasse. Restauranten har også tagterrasse og serverer forrygende frisk fisk og skaldyr.

Et alternativ er det smukke og fredelige Bhakti Kutir, der ligger 200 meter fra Palolem-stranden. De enkle men charmerende 22 hytter er bygget i bæredygtige materialer som bambus, kokosblade og mudder, og stedet tilbyder sund mad, massage og yogaundervisning.

Oppe i det nordlige Goa, ikke så langt fra de store markeder, ligger Mandrem Beach. Lige ved en flodmunding ligger det charmerende Villa Rivercat, hvor kunstnere får 10 % discount og opfordres til at bidrage til hotellets kunstsamling. En god undskyldning for at medbringe dine tegnegrejer.

Mumbai: Mercedes og trækærrer
Hvis du har god tid og mod på en bid mere af Indien, kan du købe billet til Mumbai 600 kilometer nord for Goa. Mumbai er en pulserende millionby på godt og ondt – gadebørnene sover klods op ad de imponerende victorianske bygningsværker fra kolonitiden, dyre Mercedes’er glider ud og ind mellem trækærrer og køer, der uanfægtet holder en tænkepause midt på gaden. Find et hotel i den mest turistede bydel, Colaba – f.eks. Bentley’s Hotel (Oliver Road 17, Colaba) med en fin beliggenhed og rimelige værelser fra 200 kroner pr. nat – og oplev det ægte, kontrastfyldte Indien i et par dage. Gå i biografen og se en rigtig Bollywoodfilm. De store følelser leves ikke kun ud på lærredet; folk skråler med på nationalsangen, der afspilles i begyndelsen som til en fodboldkamp, og pifter og kommer med begejstrede tilråb til skuespillerne.

Tag også en tur ud til tempeløen Elephanta Island. Bådene sejler fra den smukke triumfbue Gateway of India, og det er en oplevelse at se Mumbai lidt på afstand. Men pas på de hæmningsløst frække aber, der napper din sodavand, hvis du ikke passer på.

Hvis du vil sidde udendørs, skal du kigge opad. Almindelige fortovscafeer er der ikke mange af, men oppe på tagene lever Mumbai sit helt eget liv. Prøv f.eks. den toptjekkede restaurant og natklub Koyla (www.koylaethniccuisine.com). Her nipper Mumbais muslimske jetset til deres alkoholfrie drinks og ryger vandpibe i den hede nat, mens loungemusikken pumper ud af højttalerne.

Priser: Meget billigere bliver det ikke
Indien er et virkelig billigt rejseland. Uden for højsæsonen (der går fra midt i december til starten af januar) kan du være heldig at finde en returbillet til Goa for omkring 5000 kroner. Brug f.eks. søgemaskinen www.momondo.dk. Den finder de billigste billetter på tværs af flyselskaberne. Husk at købe visum (www.indian-embassy.dk).

Når du ankommer til Goa, enten til lufthavnen Dabolim eller til Margao, Mumbaitogets endestation, tager du bare en taxa. Du kan eventuelt bestille den gennem dit hotel. Det bør ikke koste mere end højst 200 kroner, uanset hvor langt du skal.

Overnatning fås i alle prislejer. En simpel bambushytte på stranden koster en flad 50’er, et mere luksuriøst sted som Ciarans på Palolem Beach koster omkring 250 kroner, det idylliske Dwarka tager godt 700 kroner inklusiv helpension, og luksusresorter som Intercontinental ryger op på omkring 1500 kroner. Alt sammen for et dobbeltværelse.

Maden er god og billig. Morgenmaden koster 10-15 kroner, en middag med tre retter kan fås ned til 50 kroner, en stor Kingfisherøl koster omkring 15. Vin er lidt dyrere, ca. 100 kroner for en flaske.

Glem alt om busser og tag en taxa, når du skal rundt. Du kan få en bil med chauffør en helt dag for et par hundrede kroner.

Massage koster mellem 50 og 100 kroner for en time i lykkeland.

Alt i alt kan en familie med to voksne og to børn snildt holde to ugers luksusferie for 25.000 alt inklusive.

Mellem jul og nytår ryger priserne lodret i vejret, og det er klogt at bestille strandhytten hjemmefra.

Bragt i Femina, september 2011