Tag på vinterferie i Egypten. Luxor har det hele: varme, når vi fryser herhjemme, oldtidsminder, der giver baghjul til de europæiske, og en unik frodighed. Og så er der ikke ret langt derned.

Gør som viberne, svalerne og storkene. Flyv til Egypten, når vinteren i Danmark bare bliver ved og ved og du mærker kroppen insistere på noget sol og varme. Bare fem timers flyvetur mod syd, og så kommer du til Luxor. Her er der forårsvarmt – eller ligefrem sommerhedt – hele vinteren igennem. I januar, den koldeste måned, er der i gennemsnit 25 grader varmt om dagen, men du kan også sagtens være heldig, at der er 35. Og så falder der aldrig så meget som en dråbe regn i byen.

Når byen alligevel er grøn og frodig, skyldes det selvfølgelig Nilen, den bibelske flod, hvor faraos datter fandt Moses i en sivkurv. Luxor bugner af helt unikke seværdigheder fra oldtiden: templer og storslåede gravkamre, hvoraf nogle ligefrem byder på en sarkofag komplet med mumie. Men derudover er Luxor også et helt vidunderligt sted at slikke sol, daske rundt i gaderne, sejle i felukka og ose i basaren.

Egypten var under britisk herredømme fra 1801-1922, og det er tydeligt at se på kolonistilen i arkitekturen. Der er rene perler som Winter Palace, et victoriansk palæ fra 1886, og et hotel som Iberotel har den mest vidunderlige have, der minder om en engelsk slotspark og vender ud mod Nilen. Langs floden ligger en bred promenade, hvor du kan spadsere sammen med egypterne i palmernes skygge. Og så skal du bare lige nogle enkelte gader væk, før du oplever det klassiske Mellemøsten – med grusveje, arbejdsæsler, møgbeskidte unger og små erhvervsdrivende, der reparerer hullede gryder eller skor en hest. Øst møder vest og gør Luxor til en helt særlig oplevelse.

Hoteller

Old Winter Palace er toppen af poppen. Det er et vidunderligt hotel i kolonistil og ligger centralt i Luxor. Foran ligger Nilen, og bagved en kæmpestor tropisk have med pool, barer og restauranter, hvor fuglene lever det rene paradisliv i de mange forskellige træer. Det eneste minus ved det gamle Winter Palace er, at prisen er noget pebret. Den lidt nyere tilbygning Pavillion Winter Palace er en del billigere, stadig luksuriøs og dejlig, og gæsterne har adgang til alle det gamle hotels faciliteter.

Et økonomisk alternativ er St. Joseph, der er ældre og noget slidt, men til gengæld har en skøn tagterrasse på 7. etage med en fantastisk udsigt ud over Nilen. Der er swimmingpool og bar, og baren må du gerne bruge selvom du ikke bor på hotellet. Det er et herligt sted at drikke en kold øl, mens de små sejlbåde, felukkaerne, driver forbi på floden.

Shopping

Basaren er lækkert istandsat og fyldt med gode turistkøb som lædertasker, tørklæder, kjortler, tæpper og sølvsmykker. ”Look here, I have something very special for you, lady,” råber sælgerne overtalende, så man bliver helt træt på forhånd. Men træk vejret dybt, og udvælg så en forretning og kast dig ud i kampen. Du får lidt mere ro, når du først går indenfor. Et godt sted at starte er butikken Aladdins Hule, lige ved indgangen, der har ry for at være til at stole på (men derfor skal du ikke glemme at prutte). Tæt ved indgangen til basaren, lige ved siden af McDonald’s, ligger smykkebutikken Radwan, hvor du også kan regne med, at 18 karat er 18 karat.

Restauranter og cafeer

Der er vist ingen, der vil påstå, at man får store gastronomiske oplevelser i Luxor. De fleste steder er menuerne tilpasset en bred turistsmag og byder på kylling, oksekød, pasta og pizza. Til gengæld er maden billig, og mange af restauranterne har en helt vidunderlig udsigt over Nilen eller den gamle by. Prøv f.eks. Jamboree i basaren eller den kinesiske restaurant i haven bag ved Iberotel. I den sydlige ende af byen ligger der en masse såkaldt engelske restauranter, der også er rimelige, bl.a. Snobs og Lantern. Og bagefter kan du skylle ned med en ægte Guinness hos Murphy’s i parallelgaden. Hvis du har lyst til at prøve noget mere autentiske egyptisk, så tag færgen over på Vestbredden og spis på Africa. De serverer rørende billig lokal mad i en dejlig gårdhave.

Der er masser af cafeer ned til Nilen, nogle af dem med vandpiber. Men hvis du er mere til  victoriansk engelsk charme, så gå på Royal Bar på Winter Palace. Stolene er bløde og dybe, panelerne mørke, og drinksene perfekte.

Wellness/skønhed

Mange mellemøstlige lande har tradition for dampbade med fuld massage, men ikke Egypten. Kun på de store hoteller kan du blive æltet igennem, hvis det er det, du trænger til oven på en lang stroppetur i Kongernes Dal – og det er til gengæld fuldstændig afstressende.

På Cornichen i en lille salon, der vender ud mod Nilen lige over for Old Winter Palace, kan du for en slik blive shinet op sammen med de egyptiske brude. Medmindre du er meget modig, skal du måske holde dig fra klip og farvning og nøjes med at få ordnet bryn og negle. I Egypten fjerner man hår med en tråd, en teknik, der er kendt over hele Mellemøsten. Og de går til den, hvis de får lov: I lyntempo lader de den snoede tråd suse hen over alt det hår, du ikke anede du havde: på fingre og tæer, på kinderne og øreflipperne, så du bagefter er blød som en barnenumse.

Det sjove

En oplevelse helt i særklasse er en tur med luftballon over de store gravområder på Vestbredden. I 45 minutter sejler man lydløst hen over templer og udgravninger og helt almindelige huse, hvor man kan få et indblik i det liv, der leves oppe på tagene. Her er hele spisestuer og dagligstuer, bedetæpper og katte og høns, der har deres egen afdeling af penthouselejligheden. De mange andre balloner i strålende farver, der svæver ovenover og nedenunder, giver fornemmelsen af at være med i Sony Bravias reklame med de mange hoppende bolde.

Mens man nemt kommer til at betale 3000 kroner for en tur i luftballon i Danmark, koster den mellem 600 og 750 kroner i Luxor. Du kan købe turen gennem dit rejseselskab.

Priser

Luxor er et billigt og nemt alternativ til vinterdestinationer som Thailand og Caribien. Tidsforskellen er kun en time, så du får ikke jetlag, og du kan få en charterrejse med uspecificeret hotel for helt ned til 4.000 kroner. Hvis du vil bo på et af de lækre fire-femstjernede hoteller, kommer du af med 5-7.000 kroner.

Det er meget billigt at være i Egypten. Hvis du spiser lokalt, koster et måltid mad med drikkevarer ikke mere end 20-30 kroner. På de dyrere hotelrestauranter kan du få en hovedret for 50-100 kroner. Også transport og basarindkøb er rørende billige. Men husk at prutte om prisen!

Hjemmesider

Du kan svømme væk over Old Winter Place og de andre dejlige hoteller på www.atlantisrejser.dk.  Dan dig også et overblik over restauranter og seværdigheder, og få praktiske oplysninger på www.luxortraveltips.com.