Har hverdagen ædt sig ind på dit parforhold, så I nærmest har glemt, hvorfor I valgte hinanden? Så er det på tide at rejse væk sammen. Tag på kærestetur til Ronda og kom i tanke om det igen.

Den hede forelskelse varer ikke evigt. Og godt for det, for ingen kan i længden holde til de rutsjeture og akutte anfald af sindssyge, der følger med. Men indimellem kan det gode langvarige parforhold, med fælles F3-lån og måske et par børn, godt miste pusten. Og så er det at en forlænget weekend, kun jer to, er på sin plads.

Ronda, en af Andalusiens smukke hvide byer, er det helt perfekte sted at lade den gå hen.

Byens historie er voldsom og fyldt med storladne kampe på liv og død: kristne, der har fordrevet maurere; røvere, der har overfaldet rige europæere på dannelsesrejse; republikanere, der har henrettet fascister ved at kaste dem ud fra klipperne, og matadorer og tyre, der har kæmpet en kamp på liv og død.

Der er store følelser på spil, og det understreges af naturen: forrevne klipper, den dybe slugt, der skærer sig gennem byen, de hvide huse i de smalle gader. Hvis jeres forhold er blevet lidt fladtrådt, er Ronda det helt rigtige sted at vække intensiteten til live igen.

Her får I syv gode råd til, hvad der skal til for at få kæresteturen op i gear i Ronda.

1. I skal bo godt

På kæresteturen kan det være fint at ligge tæt i en lille seng, men der er grænser for, hvor billigt I skal bo. Lidt luksus skal der til. I Ronda er det den letteste sag i verden at finde et charmerende hotel med udsigt, men I kan også få jer en helt særlig oplevelse på Hotel Enfrente Arte.

Hotellet er ejet af en belgisk musiker, og den mand har en krøllet hjerne. De 14 værelser er forskellige og alle sammen virkelig charmerende, men energien er især lagt i de mange sære uderum. En fiskespa oppe under loftet i en lille regnskov med vandfald, fuglefløjt og knurrende rovdyr, en Fiat 500, hvor forenden fungerer som reception, bagenden er en lille sofa og bagsmækken et skab til bestik og service.

Overalt er der hjørner og kroge at blive væk i, og efter adskillige dages ophold opdager man stadig små skjulte overraskelser. På hotellet gør de en dyd ud af ikke at behandle jer som gæster men som gode venner af huset. Derfor kan I selv lave jer en cafelatte i køkkenet eller – ganske gratis – hente øl fra hanen eller et glas af den fremragende lokale rødvin.

Morgenmad er selvfølgelig med i prisen, når I sådan er på besøg hos vennerne, og den er et kapitel for sig. Kokken Pablo tryller med råvarerne, der er hentet fra hotellets økologiske have, og serverer små tapaser som laksecarpaccio, spejlede vagtelæg og ananasshots. Til sidst kan du få hjemmelavede pandekager med chokolade eller honning. I har ganske enkelt aldrig oplevet noget lignende på et hotel.

Bed fx om at blive indkvarteret i det lille tårn i tre etager. Et værelse koster omkring 100 euro.

2. I skal spise godt

Maden skal være god; det siger sig selv. Det er den masser af steder i Ronda – og ovenikøbet billig. Men restaurantens beliggenhed er næsten lige så vigtig.

Og Rondas dramatiske placering på en højslette, 750 meter over havet og gennemskåret af en 120 meter dybe kløft, er et fund for enhver arkitekt. Restauranterne balancerer på toppen eller hænger på kanten af kløften, og det giver en helt formidabel udsigt ud over bjerglandskabet og de gule hvedemarker, men solen går ned.

Spis fx en fire retters menu inklusiv vin på terrassen ved det klassiske Hotel Catalonia Reina Victoria. Hotellet er fra 1908, og det er her, mange af de begejstrede forfattere fra sidste århundrede, som byen gerne praler med, har boet.

Eller vælg Hotel Montelirios lille smalle terrasse lige ved kløften.

Montelirio: Blæksprutte og hvidvin med udsigt

3. I skal ud at gå

Man taler godt, når man går sammen. I stedet for at sidde over for hinanden og se hinanden i øjnene med en forventning om, at den store, vigtige samtale indfinder sig, kan det være dejligt befriende at gå ved siden af hinden og tale om ingenting – bjergtoppene, farverne, hestene, der står og græsser lidt oppe ad vejen. Og så dukker noget af det vigtige måske alligevel op indimellem.

Rondas dramatiske natur inviterer til de smukkeste gåture. På turistkontorets hjemmeside finder I otte gode overkommelige ruter, der alle sammen har udgangspunkt i Ronda.

4. I skal drikke god vin

Et glas god vin får verden til at tage sig lidt bedre ud. De fleste har oplevet, hvordan nærheden kan få vinger over en flaske af den lokale vin. Drik den i selskab med den usædvanlig charmerende argentinske arkitekt Flavio Salesi, der for tyve år siden slog sig ned sammen med to partnere i Ronda for at lave en vingård. De købte en ruin af en klosterkirke og ti hektar land og forvandlede stedet til en frodig have med kvæder, avokadoer og granatæbler – og den mest vidunderlige vin. Flere gange i løbet af sommeren arrangerer de coole koncerter med jazz og flamenco.

Vin handler om tid, forklarer Flavio. Du kan ikke lære en baby at gå, når den er to måneder gammel, og på samme vis må du bare sætte dig ned og vente på, at vinen udfolder sit potentiale. Det siger sig selv, at de ikke bruger ukrudtsmidler på Descalzos Viejos; al vinen er økologisk. Bestil tid til et besøg på www.descalzosviejos.com – og vær ikke for sent ude. Flavio tager kun de kunder, han har lyst til. Til gengæld har han så al den tid, der er i verden, når I først er der. Og måske får I trang til at lægge livet om til en mere langsom og lystfyldt udgave bagefter.

5. I skal opleve noget sammen

I Ronda ligger den ældste tyrefægterarena på hele den iberiske halvø, Plaza de Toros de Ronda, men mærkeligt nok bruges den kun til den store tyrefægterfestival, Feria Goyesca, der finder sted hvert år i september. Den er til gengæld værd at rejse efter. Tyrefægterne er klædt i kostumer fra 1700-tallet, og det er kun de allerbedste tyre og tyrefægtere, der deltager.

Et andet godt sted at lede efter ægte spansk passion er i flamencoen. Musikken er ekstremt avanceret og krævende at spille, og der er plads til alle følelser – flamencoen er fuld af usigelige kærlighed, længsel, fortvivlelse og ensomhed. Det er svært ikke at blive berørt af den henførte guitarist eller de lidenskabelige dansere.

6. I skal slappe af

Det er skønt at få gode oplevelser sammen, men det er mindst lige så vigtigt at slappe af. Måske med en god bog ved kanten af poolen. Ronda er med rette stolt over de mange berømte forfattere, der har skrevet om og i Ronda, og den mest berømte af dem alle sammen er måske Ernest Hemingway. Han er samtidig romantisk helt ind til benet – på mandemåden: Jeg tager mit gevær, skyder en løve, forfører en kvinde og drikker min whisky.

To af hans bøger foregår i Ronda. Døden kommer om eftermiddagen handler om en afdanket tyrefægter, der tager en sidste, fatal runde med tyren. Og klassikeren Hvem ringer klokkerne for foregår under Den Spanske Borgerkrig og beskriver massakren under den spanske borgerkrig, hvor hundredvis af Francotilhængere bliver kastet i døden fra Puente Nuevo, den smukke bro henover slugten.

I kan også tage en tur i en spa og få massage. Ronda blev grundlagt af maurerne og der er velbevarede ruiner af de arabiske bade fra det 13. århundrede. En opdateret spa-version finder I fx på Reina Victoria-hotellet, hvor massagen ledsages af den mest storslåede udsigt ud over bjergene.

7. I skal købe noget godt med hjem

Det handler om at forlænge sin oplevelse. Hver gang du ser på den figur, du købte på turen, husker du måske, hvor dejlig der var på den plads, hvor du fik øje på den. Ronda er stærkt optaget af sin historie som tyrefægtningens vugge, og hvis du også selv er lidt pjattet med det romantisk drama mellem manden og tyren, så skal du gå ind i butikken Grabados Somera. Her sælger de smukke raderinger af både tyrene og mændene – og deres kvinder.

Eller hvad med en tør Manchego-ost eller en af de lufttørrede sortfodsskinker, der hænger ned fra loftet i de mange delikatesseforretninger? Så kan I tage det tapasritual med jer hjem, som I med garanti har lært at elske i Ronda.

Sådan kommer I til Ronda

Ronda ligger 100 kilometers kørsel fra Malaga i Sydspanien. Der er adskillige flyselskaber, der flyver mellem København/Billund og Malaga. I Malaga lejer I en bil og kører de halvanden time til Ronda gennem de smukke Sierra de las Nieves-bjerge. Overvej, om I skal give den hele armen og leje en lækker bil med soltag i stedet for den billigste model. Forskellen på fire dage i en skrabet Fiat 500 og fx en Volkswagen Beetle Cabriolet er knap 2000 kroner.

Beliggenheden ved det dube slugt er dramtisk