Vi længes ud for at komme hjem

Vi fødes ind i et liv, men vi kan ikke uden videre overtage dette liv som vores eget. Først er vi nødt til at lægge afstand til det. Det ved vi fx fra eventyrene.

Tænk på prinsen, der bliver smidt ud af kongeslottet og skal igennem en række prøver for at kunne vende tilbage og overtage riget, nu som konge. Eller måske går han selv, lokket af det fremmede, der giver ham et spejl for, hvem han egentlig er. Så han til sidst kan overtage ansvaret for sig selv og komme hjem.

Udlængsel.dk handler om længslen efter det fremmede, det der giver os et perspektiv til at forstå hvem vi selv er. Det er en længsel, vi kan prøve at stille på mange måder. Det meget nærliggende er at rejse ud i verden. Til fremmede lande, hvor folk ser anderledes ud og gør tingene på en anden måde. Og hvor et anderledes klima – koldere eller varmere –  inviterer til at indrette sig på andre måder.

Alene det at holde ferie er et uderum. Den strukturerede hverdag afløses af noget andet, som vi selv skal vælge og fylde noget i. Og de gode ferier er dem, vi kan tage med os hjem som en lille ændring i hverdagen. Udlængslen handler nemlig også altid om hjemlængsel.

Vi kan også spejle os i gode romaner og film. Købe et sommerhus, der giver mulighed for et helt andet liv – hver eneste weekend. Flytte til udlandet. Lære et fremmed sprog. Høre musik eller danse tango. Eller begynde at gå til foredrag på Folkeuniversitetet.

Det skriver vi om på Udlængsel.dk, og du er inviteret til at skrive med. Artiklerne og blogindlæggene spænder vidt – fra rejseartikler med tips om de bedste hoteller til mere filosofiske essays om at være ude eller hjemme i sit liv.

Send dit forslag til indlæg til malene@sprogvaskeriet.dk. Du bestemmer selv genren – bare vi bliver klogere på vores egen udlængsel af at læse det.

Mange af artiklerne har været bragt i aviser og magasiner, og nogle af dem er flere år gamle. Og steder forandrer sig jo. Så hvis du opsøger nogle af rejsemålene og har rettelser eller supplerende ideer, så send endelig en kommentar.