Måske vil du helst sidde mellem træerne i dit sommerhus i Odsherred. Eller længes du efter den blinkende neon på Times Square i New York – eller trekkingturen i Myanmars bjerge? Prøv at gå på opdagelse i, hvilken type ferie der trækker i dig, for det fortæller noget om, hvad du mangler i dit liv.

 

Vi kalder det ikke ”ferie”, hvis vi tilbringer vores arbejdsfrie uger hjemme hos os selv. For det helt afgørende ved ferien er, at den udspiller sig i et andet rum, fortæller filosoffen Anders Fogh Jensen i denne udgave af DR1-programmet Supertanker, der handler om, hvorfor ferien er så vigtig for os.

Ferierummet er grundlæggende indrettet anderledes end hverdag. Anders Fogh Jensen bruger Foucaults begreb om heterotopien (som betyder ”det anderledes sted”) til at beskrive, hvad det er ferien kan. Vi rejser ikke kun væk for at se noget andet og måske få noget bedre vejr. Vi har brug for det anderledes rum, udstyret med andre regler, for at kunne være en anden end den, vi er til hverdag. Vi går i andet tøj og foretager os andre ting, spiller uno med børnene i timevis, drikker fadøl om formiddagen og læser lange romaner.

Og denne anderledeshed er vigtig for os for at kunne blive hele mennesker, forklarer Anders Fogh Jensen. Vores ferie skal nemlig give os det, vi mangler i vores hverdagsliv. Derfor tog man på daseferie ved poolen i 70’erne oven på et langt arbejdsår med hårdt fysisk arbejde. I dag sidder mange af os bag computerskærmen til hverdag, og så skal vi i stedet have aktivitet på vores ferier.

Ferie og længsel hænger altså tæt sammen. Ferien fortælles os, at vores liv kunne se anderledes ud, end det gør. Det forklarer også, hvorfor det er så helt afgørende, at ferie lykkes – og hvorfor den mislykkede ferie ligefrem kan udløse en depression. Det er ikke bare ferien, der er gået i vasken – det er selve håbet om, at vi er i stand til at ændre noget grundlæggende ved vores eget liv.