Hvorfor skal din bolig stå tom, mens du er på ferie og bor på et dyrt hotel? Byt i stedet med en lokal familie og overtag deres liv for en tid – alt imens de vander dine blomster og passer på tingene hjemme hos dig.

Danielas søster møder os foran den luksuriøse ejendom tre stop fra Duomo i Milano. Hun låser os ind og suser så af sted på arbejde igen. Vi lister rundt i lejligheden på 6. sal og tjekker den ud. Hvor mange af bøgerne i reolen har vi læst? Hvem er mon hvem på familiefotografierne på væggen i soveværelset? I køleskabet står en flaske iskold hvidvin og en hjemmelavet Tiramisu til os, som vi straks tager med ud på terrassen, hvor vi sætter os under pergolaen og kigger ud over byen. Vi er flyttet ind i en anden families liv for weekenden og føler os allerede hjemme. Imens er Daniela og hendes familie i færd med at indtage vores lejlighed på Islands Brygge. Vi kan kun gætte på, hvad de mon tænker om vores to gryder og ene pande, når vi ser de ufattelige mængder af køkkentøj, som det er lykkedes dem at proppe ind i det lille superhyggelige og meget italienske køkken.

Siden vi oprettede en profil på en boligbytteside, har vores liv ikke været det samme. Hver uge tikker der e-mails ind fra familier over hele verden, der spørger, om vi vil bytte med dem. Og det vil vi gerne! For ikke alene gør det ferien langt billigere. Det er også en god fornemmelse at nogen bruger de kvadratmeter, der ellers ville stå tomme, og så er det sjovt at rykke ind i de lokales liv.

Bæredygtig turisme

Det er ikke kun os, der har opdaget det. To forskere fra Bergamo Universitet har lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt 46.000 boligbyttere, og de slår fast, at boligbytte er et led i en samfundsudvikling på vej mod en mere bæredygtig fremtid. ”Boligbytte er en af de mest markante milepæle i moderne turisme,” konkluderer rapporten. ”Det illustrerer nogle af de vigtigste adfærdsmønstre, der karakteriserer det ny årtusindes turist: en stadigt stigende lyst til at rejse flere gange om året, også på små budgetter, behovet for at arrangere skræddersyede rejser, der er så personlige som muligt, og ønsket om at gøre rejsen til en autentisk oplevelse. Det er ikke kun et spørgsmål om at lære et nyt land at kende med alle dets seværdigheder, men det handler om at opleve en ny kultur indefra.”

Spa i kælderen

Milano er bare begyndelsen på vores første runde af boligbytninger. Et par uger senere har vi byttet med en familie fra Wien. Denne gang har vi inviteret vores gode venner med og bliver indkvarteret i et rækkehus i et slags boligfællesskab ved Schönbrunnslottet i udkanten af byen. Selve huset er lille, og familien, der har to børn, må gå tæt op ad hinanden i hverdagen. Til gengæld er faciliteterne udenom helt i top. På den fælles tagterrasse har beboerne små køkkenhaver, hvor vi kan hente krydderurter til aftensmaden, og vi kan se skulpturerne på taget af slottet Schönbrunn, mens vi drikker kolde weissbier i aftensolen. Der er både bar og restaurant i boligkomplekset og som det allermest luksuriøse en spa i kælderen med sauna, boblebad, swimmingpool og et kegleformet varmerum, hvor beboerne kan dyrke hot yoga. Børnene løber ud og ind af hinandens huse, og alle hilser venligt og nysgerrigt på os. Vi har ikke bare fået gratis overnatning, men en smagsprøve på et helt andet liv end vores eget.

Det er en særlig fornøjelse at studere andre menneskers hylder. Vores vært i Wien har smukke førsteudgaver af gamle lp’er. Hvad mon de ser, når de kigger på vores hylder hjemme i København?

Hundepassere i Brooklyn

Nu har vi for alvor fået blod på tanden, så kort tid efter flyver vi videre til Brooklyn i New York. Her er aftalen lidt anderledes. Da vi skriver til parret Elizabeth og Jane og foreslår et bytte, svarer de tilbage, at de allerede har planlagt en tur til Frankrig. Alligevel er vi meget velkomne til at flytte ind i et par uger, hvis bare vi vil vande blomster og lukke deres hund ud i gårdhaven hver morgen og aften. Rengøringskonen og hundelufteren kommer som sædvanligt, så det er ikke meget arbejde, der er overladt til os.

Kvarteret hedder Sunset Park, og beboerne er næsten udelukkende spansktalende immigranter. Ud over at Paul Auster har skrevet en roman, der foregår her, ved vi intet om stedet og ville aldrig være kommet hertil, hvis det ikke havde været via boligsiden. Men vi finder os hurtigt godt til rette; udvælger de bedste mangoer og avocadoer sammen med de mexicanske husmødre om morgenen og får anerkendende nik fra naboerne, når vi vander pelargonierne på fortrappen. I løbet af den tid, vi bor der, sender Elizabeth os adskillige mails for at gøre os opmærksomme på ting, vi skal holde øje med: New York Philharmonikernes gratis koncerter rundt om i parkerne, cykeludlejning, open air-biograferne og særligt spændende udstillinger.

Imens vi leger indfødte newyorkere, står vores egen lejlighed jo tom hjemme i København. Så den får vores datter lov til at bytte væk, og det skaffer hende og hendes familie en uge på Amalfikysten i Italien.

Potteplanterne lever endnu

Det er hver gang med en vis spænding, at vi er vendt hjem til vores lejlighed. Står den mon endnu, eller er der sket nogle ulykker? Men det er en god fornemmelse, at vi ikke har lejet lejligheden ud, men selv bor hjemme hos dem, der er i den, og indtil videre har ulykkerne begrænset sig til et par fejlfarvede håndklæder. Rapporten fra universitetet i Bergamo fortæller, at hele 93 % af alle boligbytterne er tilfredse med byttet, og det er et fælles kendetegn for 75 % af dem, at de har tillid til andre mennesker. Selv har vi heller ikke haft grund til andet. Potteplanterne, rødvinsglassene og den hvide bordplade har overlevet, og måske er det endda gæsternes fortjeneste, at vi ikke har haft indbrud i ferien – hvem ved? I hvert fald er det ikke sidste gang, vi holder ferie på boligbyttemåden.

Bokse

Her finder du siderne:

Vi er medlem af siderne www.intervac.dk (30.000 medlemmer) og www.bytbolig.com (49.000 medlemmer), der begge to koster omkring 600 kroner om året. Måske ved et tilfælde har vi kun haft succes med Intervac. Andre muligheder er www.knok.com (20.000 medlemmer, 750 kroner) og www.denmark.homelink.org (15.000 medlemmer, ca. 900 kroner).

Sådan gør du din bolig attraktiv

Tag gode billeder med masser af lys. De skal give en fornemmelse af, hvordan hjemmet er indrettet, men må også gerne give lidt stemning. Vis fx yndlingshjørnet, hvor I drikker morgenkaffen.

Beskriv boligen flatterende men ærligt. Læg mærke til, hvad det er i de andres boligbeskrivelser, der gør dig interesseret, og prøv så noget af det samme. Og lad være med at overdrive. Skuffede gæster passer måske ikke lige så på dine ting

Gå jævnligt ind og ret i profilen på hjemmesiden. Så ryger I op blandt de forreste i søgeresultaterne.

Selvom I egentlig er åbne for at rejse alle steder hen, så angiv alligevel, hvilke lande I er interesseret i – og gerne en hel masse. Så dukker I nemlig op i søgninger fra disse lande.

Vær ikke kræsen. Måske havde I aldrig drømt om at skulle holde ferie i Krakow eller Rotterdam – men hvorfor ikke?

Sådan er du en god vært

Gør rent, kom nyvasket sengebetræk på sengen, og læg rene håndklæder frem.

Sørg for, at gæsterne føler sig velkomne. Køb fx en buket blomster og stil en flaske vin og et par glas frem.

Lav en lille mappe om din bolig og om området. Den kan fx indeholde brugsanvisningerne på engelsk til fjernsyn, computer og hvidevarer og en introduktion til din by. På turistkontoret kan du finde brochurer og kort til de klassiske turistattraktion, men det er også en god ide at lave dine egne anbefalinger. Hvilke steder ville du vise frem for dine venner: den lille hyggelige restaurant, den bedste kaffebar og de små sjove butikker. Det tager lidt tid at lave mappen første gang, men derefter kan du bare rette den til og fylde op med brochurer. Efter et par gange har du lavet den ultimative guide, der gør, at gæsterne får en helt anden oplevelse af byen.

Skriv også, hvordan den offentlige transport virker, og hvor man køber billetter. De vil sikkert også gerne låne jeres cykler.

Sådan er du en god gæst:

Efterlad huset eller lejligheden, som I fandt den. I kan sagtens bruge af familiens olie og krydderier, men det er god stil at købe nyt af det, som I har tømt.

Tag sengebetrækket af og læg det i en bunke sammen med håndklæder. Hvis I ved, at familien kommer hjem samme dag, kan I eventuelt sætte en vask over.

Er det lovligt?

Hvis du bor i hus, må du uden videre bytte alt det, du vil. Er det en ejerlejlighed eller andelslejlighed, så tjek for en sikkerheds skyld, hvad der står i vedtægterne, men normalt må du gerne. Som lejer kan det være en god ide at få lov af din udlejer.

Hvad siger forsikringen?

Du skal være opmærksom på, at der kan være nogle begrænsninger på, hvordan dine ting er dækket i forhold til tyveri og hærværk, når du låner din bolig ud. Spørg dit eget forsikringsselskab.

http://www.altfordamerne.dk/rejser/storbyferie/byt-bolig-med-en-familie-i-new-york/