Sydindien er en eksplosion af farver, larm og krydrede lugte – og samtidig så fredeligt og meditativt, at du kommer helt ned i gear. Tag med til Kerala, den ayurvediske behandlingsforms vugge; hæng ud på en husbåd langs de grønne rismarker, oplev de bløde teplantager, og tag en yogatime med udsigt ud over Det Arabiske Hav.

Husbåden glider langsomt gennem ferskvandskanalerne, der skærer sig gennem rismarkerne i et net på over 900 kilometer. Vores eneste opgave er at sidde i forstavnen og holde øje med livet, der folder sig ud på bredden: Kvinderne vasker tøj, et par børn sjipper, mens de venter på skolebåden, en mand ordner sit fiskenet. Vandfuglene holder et skarpt øje med frokosten, og den lysende blå Kingfisher strækker vingerne i toppen af bananpalmerne. Imens gør kokken parat til middagen. Den får vi serveret i det lille spisekøkken med et stort glasvindue, så vi ikke går glip af noget imens.

Delstaten Kerala ligger i den sydligste del af Indien, og en ferie her byder på så mange muligheder for at  slappe af på den dejlige måde, at du aldrig vil hjem igen. Du kommer tæt på naturen og kan også blive en sund og naturlig udgave af dig selv. For allermest kendt er Kerala for ayurvedaen, en ældgammel hinduistisk behandlingsform, der stadig lever i bedste velgående blandt helt almindelige indere, der alle sammen ved, præcis hvilket krydderi man skal komme i maden for at styrke fordøjelsen og sænke kolesteroltallet. Og for en sikkerheds skyld hælder de rigelige mængder af alle de andre krydderier i også. Det kræver sine smagsløg at besøge Sydindien.

Krydderierne er selve kernen til den kulturelle rigdom i Kerala. Det er især sort peber, der igennem årene har trukket både araberne, kineserne, jøderne og portugiserne til Indiens sydligste delstat. Alle er de kommet for at handle med det sorte guld og har efterladt sig spor i arkitekturen, religionen og kulturen. Måske er det derfor, det er så rart at være her, også for inderne selv: Kerala fungerer simpelthen godt på mange områder. Det er den indiske delstat, der har  mindst korruption, færrest analfabeter, den højeste levealder, færrest drab.

De 600 kilometer kystlinje ud til Det Arabiske Hav gemmer på den ene hvide strand efter den anden. Men det helt særlige ved Kerala finder du inde i landet – fra backwaterkanalerne og til højlandets teplantager og nationalparker.

Det største problem er sådan set at begrænse sig.

Wellness for alvor: Ayurveda

Der er ikke et hotel, der ikke tilbyder ayurvedisk massage i en eller anden form, men hvis du mener det alvorligt, skal du tjekke ind på et af de rigtige ayurvedacentre.
Somatheeram Ayurveda Beach Resort går de seriøst til arbejdet. Helst skal du være her i tre uger for at få det fulde udbytte. Behandlingen indledes med en lægeundersøgelse, hvor du får testet blodtryk og puls og bliver spurgt til sygdomme, medicinforbrug og svage punkter. Du skal også udfylde et detaljeret spørgeskema om alt fra personlighed og sygdomshistorier til søvnvaner. Oplysningen bruger lægen til at fastslå din kropstype. Og så folder de ayurvediske behandlere sig ellers ud. De byder på abhyangamassage, hvor kroppen smøres ind i rigelige mængder af olie blandet med ayurvediske urter, tarmrensninger, massage med små brandvarme urteposer og fodmassage – hvor del vel at mærke er massøren, der bruger sine fødder til at massere med. Om det hjælper på helbredet i traditionel vestlig forstand, er til diskussion – videnskabelige undersøgelser har ikke kunnet vise nogen effekt. Men afslappende er det under alle omstændigheder.

Et ophold på Somatheeram med den fulde pakke indbefatter to daglige behandlinger foruden fælles yoga og morgenmeditation med udsigt ud over Det Arabiske Hav. Her som på andre centre koster det omkring 800 kroner pr. døgn inkl. overnatning og et par måltider.

Oppe i bjergene: Te og tigre

Nede ved kysten er livet i Kerala sådan som man forestiller sig det i Indien: hæsblæsende og kaotisk. Oppe i bjergene ved Munnar venter de bløde, bakkede teplantager, og både landskabet og vejret er anderledes blidt.

På tefabrikken Nallathanni får du en indføring i, hvordan te bliver til te. Du opdager, at sort, hvid og grøn te alle stammer fra samme plante, men at man bruger forskellige af plantens blade til det, og at den sorte te iltes, mens grøn og hvid te bare bliver tørret og derfor beholder antioxidanterne. Efter sådan en demonstration smager teen bedre end nogensinde.

Lidt længere sydpå besøger vi nationalparken Periyar Tiger Reserve. Kraniet af en bisonokse ligger tilbage i skovbunden. Her har en tiger haft et festmåltid, men det er også det nærmeste vi kommer på Keralas vilde dyr nummer et. Der bor også elefanter og leoparder i nationalparken, men de fleste gæster må tage til takke med et par velvoksne elefantlorte på stien. Til gengæld er der rigeligt med hjorteflokke, aber, der springer rundt i trætoppene, græssende bisonokser og måske en sammenrullet giftslange. I Periyar Tiger Reserve gør de et stort arbejdet for at passe på de truede dyr og har også held med det. I dag vandrer 24 bengalske tigre rundt i det store reservat, mens der for få år siden kun var 16.

De bløde teplantager strækker sig kilometer efter kilometer

 

Livet ved kysten: En kulturel smeltedigel

“Heyshallah!” råber fiskerne rytmisk, mens de trækker det kæmpestore net op, fyldt med multe, marlin og endda en enkelt haj.

På stranden i det centrale Cochin står de ældgamle kinesiske fiskenet, en slags træstilladser med et udspændt net, som sænkes ned i vandet og efter fem minutter trækkes op fyldt med fisk. Mændene er overraskede over deres held og løber ind med fangsten til fiskeauktionen to minutter længere henne ad stranden. Og få minutter efter ligger de super friske fisk, der stadig klapper med halen, side om side i de små boder. Her køber restauratørerne dem, men du kan også selv købe et kilo kæmperrejer eller blæksprutter til 85 kroner eller en tun til 70 kroner og tage den med hen til en restaurant og bede dem tilberede den for dig.

Der er mange charmerende byer langs havet, men Cochin er noget særligt. Byen blev i 2011 udpeget som den sjette største turistattraktion i Indien af rejsemagasinet Outlook. Tilbage i det 14. århundrede var Cochin centrum for handlen med krydderier, og siden har handelsmænd fra hele verden sat deres præg på byen.

I området Fort Cochin lige bag fiskestranden ligger de historiske heritage-palæer, der i dag fungerer som hoteller eller restauranter, og Princess Street er en dejlig gade at drysse rundt i. Spis på internationalt niveau på Malabar Junction i den stemningsfulde have, og slut af med et glas vin på den tjekkede vinbar samme sted. Også Old Harbour Hotel serverer god mad i dejlige omgivelser. Og så er der de mere ydmyge steder, hvor maden også er god; prøv fx Old City House i Princess Street. Både på Malabar Junction og Old Harbour kan du også indlogere dig, eller du kan vælge det billigere og mere moderne Spice Fort. Det sidste sted kan gæster udefra for 75 kroner få lov at bruge swimmingpoolen.

De klassiske strandbyer er der masser af. Tag fx til Kovalam Beach, der også går under navnet Lighthouse Beach, fordi et smukt gammelt fyrtårn rejser sig for enden af stranden og om aftenen sender sine søgende lyskegler ud over sandstranden og de lokale fiskebåde, der ligger trukket op på stranden.

Krydderier for alvor

Sort peber, kanel og kardemomme er de oprindelige indiske krydderi. Det var dem, Vasco da Gama kom til Indien efter i 1498, og siden har handelsfolk bragt
ananas og papaya med fra Sydamerika, kaffe fra Etiopien, eukalyptus fra Jamaica, nelliker fra Zanzibar. I dag bliver de og alverdens andre frugter og krydderier dyrket oppe i højlandet.

Inderne elsker krydderier, og det kan være en udfordring at forklare en inder, at når man siger not spicy, så mener man overhovedet ikke krydret. Heller ikke med en håndfuld peber. Men krydderierne er ikke kun for at få maden til at smage af noget. De fleste af dem bruges også i ayurvedisk behandling, og for inderne har ayurveda traditionelt været en selvfølgelig del af hverdagskosten. Få fat i en lokal guide (rejsebureauet kan hjælpe dig) og få ham til at vise rundt i en krydderiplantage.

Husk en kuffert med god plads

Sølvsmykker, tørklæder af silke og kashmir, gudestatuer i messing, antikke træskærerarbejder og læderindbundne notesbøger med håndlavet papir. Og glem ikke te og krydderier i fine gaveæsker. I Kerala kan du købe souvenirs fra hele Indien, Nepal, Tibet og Sri Lanka i høj kvalitet. Husk at forhandle om prisen.

De små butikker ligger side om side langs turiststrandene og ved hotellerne. I Cochin må du ikke gå glip af den charmerende shoppegade Jew Town Road, der ligger ved siden af synagogen, et par kilometers tuk-tuk-kørsel fra stranden, og er fyldt med kvalitetsbutikker. Og gå ikke glip af restauranten Ginger House, der gemmer sig bag en af antikvitetshandlerne. Den ligger helt ud til havet og er fyldt med marmorskulpturer af engle, havfruer og fisk.

 

Læs dig til Kerala

  • Arundhati Roy: De små tings gud
  • Salman Rushdi: Maurerens sidste suk
  • John Irving: Barn af et cirkus

 

Sådan kommer du dertil

Et fly til hovedbyen Trivandrum koster mellem 4000 og 6000 kroner afhængigt af tidspunktet. Husk visum på forhånd.

Der går busser mellem byerne, men tidsmæssigt kan det bedre betale sig at leje en bil med chauffør. Det er ikke dyrt, og rejsebureauet eller hotellet kan sørge for det. Til kortere afstande kan du få både taxaer og de små trehjulede tuk-tuk’er for en slik.

Sådan spiser du: Fisk og krydderier

Kerala er krydderiernes mekka – på godt og ondt. Hvis du er til stærk mad, finder du den ikke friskere og mere varieret. Hvis du derimod er udstyret med sarte nordeuropæiske smagsløg, er det en god ide at gå efter de friske fisk, der bliver tilberedt for øjnene af dig, så du kan gribe ind over for rundhåndet brug af chili og marsala. På strandrestauranterne kan du vælge i bjergene af jomfruhummere, krabber, jumborejer, tun og alle de fisk, du ikke kender navnet på. Spis, til du segner – og betal under en hundredekroneseddel inkl. en stor iskold øl.

 

ALT for Damernes rejse var arrangeret af Kipling Travel