Står du og mangler en champagnekøler? Drømmer du om en smuk Madonnastatue, en vase i vissent sølv, et par let brugte Chanelssko eller måske et udstoppet vildsvinehoved? Så tag med til Languedoc i Sydfrankrig, og lær at gå på tingfinderjagt som en rigtig loppehaj.

Brugt er godt. I Danmark blomstrer loppemarkeder og garagesalg som aldrig før, men den ægte vare finder du i Frankrig, der har en lang tradition for at tømme gemmerne og sælge ud af varerne. På loppemarkeder køber du ikke bare et lille tebord, en champagnekøler eller et gammelt kobberstik til væggen; du køber også tingens historie. Engang var det måske en iskold flaske Chablis, der lå i champagnekøleren, og den stod sikkert på et afskallet langbord midt i lavendelmarken sammen med små faste svinepølser og bløde brier. Som taget ud af en film som Kilden i Provence. Nu kan du tage et lille stykke Frankrig med dig hjem og få ferien til at holde endnu længere.

I Languedoc-Roussilon-regionen i Sydfrankrig er der omkring 250 loppemarkeder hver uge. Selv i den mindste lille flække stiller de handlende deres boder op uge efter uge med antikviteter og marskandiserfund. Her kan du gøre deciderede kup – og du kan også bare nyde at slentre rundt og drømme dig tilbage til det landlige Frankrig, som det var engang. Sammen med alle franskmændene, der også har chiner som yndlingsbeskæftigelse – at gå på tingfinderjagt.

Loppemarked eller alt godt fra landet?

Loppemarkederne hedder vide-grenier, brocante eller marché au puce. Her er det som regel brocante-markederne, der har flest antikviteter og marskandiservarer, mens du snarere finder brugt beklædning og køkkentøj på de to andre typer. Markeder med ost, pølse, vin, olie og grøntsager kaldes marchés traditionelles, mens typen med håndlavede papirvarer, sølvsmykker og hjemmelavet sæbe hedder marchés de produteurs. Og dem skal du selvfølgelig heller ikke gå glip af. Ingen steder findes der et så kolossalt udbud af velsmagende og æstetisk lækre produkter som i Frankrig. Den tidligere franske præsident Charles de Gaulle skal have sagt: ”Hvordan kan man regere et land med 325 oste,” og det tal menes i dag at være steget til 500.

Parlez-vous francais?

Overraskende mange franskmænd taler ikke engelsk. Forhandlingen på loppemarkedet kan heldigvis sagtens fungere med en kuglepen og en serviet, men de fleste bliver lidt venligere stemt, hvis du forsøger dig med et minimum af franske gloser.

Her er et par nyttige udtryk til at smøre handlen:

Hvad koster den? C’est combien?

Er det pr. styk eller for dem alle sammen? La pièce, ou pour l’ensemble?

Hvor er den fra? D’ou vient-il?

Hvad er Deres bedste pris?  Quel est votre dernier prix?

Tak, jeg tænker lige over det. Merci, je vais y réfléchir.

Jeg tager den. Je le prends.

Kan De pakke den ind? Pouvez-vous l’emballer, s’il vous plaît?

 

Kom tidligt – eller sent!

Du kommer til at konkurrere med handlende fra antikvitetshandlere fra hele Europa, så kom i god tid om morgenen. Gerne en time før markedet officielt åbner, for så kan du nå at score de bedste fund, allerede mens de handlende stiller tingene frem. Hvis du til gengæld gerne vil have de billigste priser, så slå til, når de handlende er ved at pakke ned igen. De er tit villige til at acceptere overraskende lave priser for at slippe for at skulle tage varerne med hjem igen.

Markederne finder sted året rundt, også om vinteren.

Gode forhandlingstips

Det er en del af festen at forhandle om prisen. Men lad være med at fornærme sælgeren ved at underbyde varen. Regn i udgangspunktet med at få prisen 10-15 procent ned, og gør det gerne lidt elegant. Undersøg for eksempel, om varen har nogen fejl. Hvis du vil have den alligevel, kan det hjælpe på prisen at henlede opmærksomheden på det, men vær lidt diskret. Ellers risikerer du, at sælgeren bliver fornærmet og slet ikke vil slå noget af.

Den trænede loppehaj tager ikke sit fund op flere gange og viser det begejstret frem til vennerne. Tag i stedet den vare op, du har udset dig, sammen med et par andre, der er knap så interessante, og spørg til prisen på dem alle sammen.

Hav lige penge. Det er sværere at forhandle prisen ned, hvis sælgeren kan se, at du har masser af store sedler. Og undervurder ikke betydningen af at vifte lidt med pengene for at få lukket handlen.

Og lad endelig være med at vente for længe med at slå til. Intet er værre end at spille kostbar for at spare fem euro og så se den vidunderlige buste eller krystalvase blive solgt lige for næsen af dig.

Sådan finder du markederne

Udfordringen er at finde ud af, hvornår de forskellige markeder er i dit område. Der er flest markeder i weekenden; lidt færre i løbet af ugen. I månedsmagasinet Antiquités Brocante er der en stor kalender over alle markeder i Frankrig med adresser og åbningstider. La Gazette udgiver en ugeavis for flere af byerne i Languedoc. Her kan du også se, om der er spændende koncerter og udstillinger i området. Både Antiquités Brocante og La Gazette fås i den lokale kiosk.

Hjemmefra kan du orientere dig på hjemmesiden info-brocante.com, der er inddelt efter regioner.

Og husk at tjekke den præcise adresse. Byerne har som regel forskellige markedspladser til forskellige markedstyper.

Transporten til Danmark

Det allerbedste er selvfølgelig at køre i din egen bil. Så har du let ved at komme fra marked til marked, og købene smider du bare om bagi, også de lidt større ting.

Det er dyrt og besværligt at få tingene sendt. Men lidt mindre køb – en lille statue, en vase eller en flaskeholder – kan sagtens være i en kuffert. I modsætning til når du shopper tøj på rejsen, gælder det faktisk om ikke at rejse med en halvtom kuffert. Du passer bedst på varerne, hvis du polstrer dem med i en godt fyldt kuffert.

Og når du nu er der …

Languedoc byder på mange vidunderligheder, ikke mindst i den kulinariske afdeling. Vinmarkerne ligger tæt, og gastronomien har et tårnhøjt niveau. Hvis du vil lære mere om madkulturen, kan du få hjælp på hjemmesiden rendezvouscheznous.com. Her kan du søge på gastronomiske arrangementer i dit område og for eksempel få tilbud om at besøge en olivenplantage, en vingård eller et kagebageri. Du får både en introduktion til stedets historie og får lov til at smage på varerne. Nogle steder kan du også få lov at lave mad sammen med kokken på en restaurant.

Og hvorfor ikke kaste sig ud i det store franske eventyr og spise og overnatte på et slot? Led efter et skønt sted i dit område her: castleandpalacehotels.com – og bestil i god tid!

Fransk brocante i St. Kongensgade

Hvis du ikke har udsigt til en tur til Frankrig med det første, kan du også bare tage en tur til St. Kongensgade i København, hvor Fil de Fer sælger sælger antikke franske møbler og loppefund. Nyd for eksempel kirkestagerne med liljer og rosenknopper og de store forgyldte Louis Seize-spejle. Priserne er ikke de samme som på markedet i Languedoc; til gengæld får du den allerbedste kvalitet.

Vores loppetur

Vi havde base i den smukke by Nîmes. Byen har haft stor betydning i mange historiske epoker, og der er derfor både en stor katedral, et velbevaret romersk tempel, og et amfiteater, der lægger scene til bl.a. rockkoncerter, opera og tyrefægtning.

Nîmes selv har både brocante, blomstermarked, aftenmarked med kunsthåndværk ved det romerske tempel og så fødevaremarkedet i de overdækkede torvehaller, Les Halles, der er åbent hver morgen.

Men i kort køreafstand er der også en række gode markedsbyer. Det gælder den lille middelalderby Uzès, der har adskillige markeder under platantræerne hver uge, og hvor gaderne desuden er fyldt med spændende butikker. Avignon, den billedskønne gamle paveby, har markeder af den ene eller den anden slags hver dag – foruden torvehaller. Villeneuve-lez-Avignon, der ligger lidt uden for Avignon, har både et brocante og et traditionelt fødevaremarked, der ligger for foden af byens store fort. L’isle-sur-la-Sorgue har det største og smukkeste, men også dyreste brocantemarked. Og så stort set alle de mange småbyer, der ligger rundt omkring.

Du spiser også godt i Nîmes. Der serveres kvalitetstapas og andre lækkerier på alle fortovsrestauranterne, der popper op i gågaderne, når butikkerne lukker. Og und dig selv en middag på den vidunderlige Restaurant le 9 (Rue de l’Etoile 9), der har den hyggeligste gårdhave og serverer billig og utrolig lækker fisk og lam.

Vores lejlighed lejede vi gennem Airbnb. Den lå helt centralt, havde en stor tagterrase, hvor vi kunne sidde og spise, og var stilfuldt indrettet med lutter loppefund. Knap 900 pr. nat for fire mennesker – billigere kan det næsten ikke gøres. Og der er masser af gode Airbnb-steder at vælge mellem i Nîmes.

Om eftermiddagen, på vej hjem fra dagens markedsbesøg, kørte vi på vinsmagning langs nogle af de vinruter, der er angivet på hjemmesiden Vinotrip. Og så købte vi et par flasker til at skylle dagens indkøb af blød gedeost og hårde svinepølserne ned på på terrassen. Aaah!

I bladet Antiquités Brocante er der en kalender med månedens loppemarker – og masser af inspiration til, hvad du skal kigge efter.