Vandring er sundt for både sjælen og kroppen. Du kan finde dig selv, mens du vandrer – og bagvendt nok er det måske netop, fordi du glemmer dig selv. Hvis du vandrer på Malta, skinner solen på dig, mens du går i et storslået landskab med overvældende kulturskatte.

”Tab for alt ikke lysten til at gå, ”skriver Søren Kierkegaard i et brev til sin syge svigerinde. ”Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den.”

Søren Kierkegaard vidste, at det er sundt for både sjæl og krop at gå tur. Og det ved flere og flere af os tilsyneladende også. En forening som Dansk Vandrelaug melder om stærkt stigende interesse; de har fået op mod 50 procent flere medlemmer i løbet af de sidste år.
Vi går for at være sammen, for at opleve naturen og for at få motion. Og mange tager også på ferie for at vandre – på Caminoen, pilgrimsruten i det nordlige Spanien, i Nepals bjerge eller de norske fjelde, over lange afstande med overnatninger i hytter undervejs.
Men du kan også lægge lidt fredeligere ud. Prøv med Malta, det lille solbeskinnede land i Middelhavet syd for Sicilien, hvor ruterne er kortere. Her kan alle være med.

For vandring handler ikke om at præstere, ikke om først og størst og bedst. Når du vandrer i naturen, går det ikke stærkt, og du når ikke at se lige så meget, som hvis du kører rundt i bil. Eller rettere, du ser noget andet. Du ser, at de klippestykker, du træder på, har samme farve som husene, hvis sandstensblokke er hentet direkte ud af Maltas klippegrund. Du ser svalernes overlegne præcision, når de lander i reden oppe under et tagskæg. Du bemærker, at der mellem de tørre buske vokser gul fennikel, rød bougainvillea og hist og her en af de stærkt lilla hottentotfigner. Du hører en hær af skovspurve, der ved solnedgang samler sig i trækronerne og kaster sig ud i et begejstret, øredøvende fælleskor.

Og du mærker din krop. Benene, der er godt tunge i opstarten på tredje-fjerde dagen, men efterhånden bliver varme. Storetåneglen, som du skal huske at få klippet, fordi den kører mod skosnuden. En nerve bag det højre skulderblad, der minder dig om at rette dig op. Så ser du også mere.

Tiden går hurtigt, når du går. Overrasket opdager du, at du har gået tre timer uden at tænke over det. Ruten deler tiden op i små bidder: Gad vide, hvad der gemmer sig henne bag ved klippestykket der? Mon der er en sti, der fører ned til kysten efter ruinen? Og kan man egentlig ikke komme ind i det lille kapel? Men samtidig går tiden også langsomt; fylder dagen roligt ud, så du kan nå at tænke – ikke bare på, hvad der skal på to do-listen til i morgen, men også på lidt større ting; endda nogle, hvor du ikke selv er centrum. Tænk, at tempelruiner oppe på kanten af klipperne har ligget her i over 5000 år. Tænk, at mennesker har stået her og set ud over havet, mens den samme sol har skinnet på dem.

Kroppens konstante, ensformige bevægelse slipper tankerne fri. Og efter en uge er du på én gang tømt for tanker og fyldt op af nærvær og parat til at vende tilbage til det travle hverdagsliv.

Lille land, stor historie og skøn natur

Malta er et godt sted at springe ud som vandrer. Staten Malta består af flere små øer. Den største af dem hedder også Malta, og den er kun omkring 30 km fra det nordligste til det sydligste punkt. Malta byder derfor ikke på lange trekkings med overnatning i hytter undervejs, men på mindre ruter på mellem et par timer og op til otte timer. Og der er et væld af dem. Naturen er rå og dramatisk med golde, stejle klipper mod sydvest og blødere bakker og små afgrænsede marker mod nordøst. Fra mange af de gode vandrestier kan du se havet til flere sider og ofte fire-fem imponerende kirkekupler og fæstningsruiner.

Få steder i verden er der så mange historiske kulturskatte pr. kvadratkilometer som på Malta. Vandrestierne tager dig på rejse gennem århundrederne. Fra de forhistoriske templer, der har stået her, mange hundrede år før egypterne byggede pyramiderne, videre til apostlen Paulus, der ifølge Bibelen skyllede i land på øen efter et skibbrud omkring år 60, over korsriddernes storhedstid i 16-1700-tallet, tiden som britisk kronkoloni og frem til anden verdenskrig, hvor Malta blev sønderbombet af tyskerne.

Derfor er der altid noget at gå efter på vandreturene og et sted at holde en tiltrængt pause. I den mindste lille flække af en by kan der snildt ligge en kirke, der både i størrelse og udsmykning ligner en mindre katedral.

Find ruten på nettet

På hjemmesiden Visit Malta kan du downloade brochurer over en række af de bedste vandreruter. Visit Gozo har en tilsvarende side.

På hjemmesiden www.gpsies.com kan du finde vandreruter over hele verden. Der er fx lige nu tegnet 187 ruter ind rundt omkring på Malta, og du kan se præcis, hvor lange de er, og hvor meget ruten går op og ned, altså hvor krævende den er.

Tre gode vandreruter på Malta – og en på Gozo

  1. Ruinerne af kronkolonien: Victoria Lines hedder ruinerne af en 12 km lang forsvarsmur fra 1800-tallet, der strækker sig tværs over øen fra Dingli i vest til Madliena i øst. Du kan tage hele den lange tur, der tager mellem seks og otte timer, eller du kan nøjes med en af sektionerne. Muren er særlig velholdt omkring Dwejra. Læs mere her: www.victorialinesmalta.com
  2. På tur gennem århundrederne: Fra Mellieha kan du gå ud forbi korsriddernes Selmunpalads ud til Mistrabugten og på vejen kigge ud til Paulusøerne, hvor apostlen angiveligt skyllede i land. Udsigten er vidunderlig, og klipperne er formet af vind og vejr – nogle steder bløde og glatte, andre steder mere barske.
  3. Den rå klippevandring: Fra fiskerlejet Ghar Lapsi på det sydvestlige Malta til de forhistoriske tempelruiner Hagar Qim kan du vandre langs kysten på de forrevne klipper med en uforlignelig udsigt ud over Middelhavet.

Fra Ghar Lapsi kan du vandre på de barske klipper til tempelruinerne Hagar Qim.

 

Bonusruten på Gozo: Krimiforfatterens yndlingstur

Gozo er Maltas endnu smukkere lillesøster. Forfatteren Elsebeth Egholm, ophavsmanden til bøgerne om krimireporteren Dicte, bor i den lille by Qala og går hver dag den stejle tur ned til Hondoq, en lille hvid sandstrand neden for klipperne, og tilbage igen. Fra klipperne er der en storslået udsigt til til den azurblå lagune på den lille naboø Comino. Du kan forlænge turen og gå langs havet helt ind til havnebyen Mgarr.

Havnefronten i Mgarr på Gozo

 

Vandring i Danmark

Den sidste mandag i maj hvert år arrangerer Motiondanmark det såkaldte Ladywalk, hvor over 40.000 kvinder i hele Danmark snører vandreskoene og begiver sig ud på en rute på enten syv eller 12 km. Gå sammen med en veninde, eller meld dig sammen med dine kolleger som et firmahold.

Du kan også melde dig ind i en vandreklub, fx en af Motiondanmarks 51 gangforeninger. Find dem på motiondanmark.dk/gang.

Vandring fra sofaen

Kierkegaard gik mange kilometer gennem København hver dag. Nietzsche kunne slet ikke tænke uden sine vandreture i bjergene, hvor han så det hele lidt fra oven. Og Gandhi vandrede tværs gennem Indien, mens han kritisk undersøgte sig selv og sit forhold til verden.

Mange af de store tænkere i verden har gået sig til deres originale ideer. Det har filosoffen Frederic Gros skrevet bogen Gå! om. Han kalder den ”En filosofisk fodrejse”, og med den kan du komme helt op i de højeste luftlag og ned til de ømme fodballer uden at flytte dig fra sofaen.

Huskeliste til vandreturen

  • Vandrestøvler eller vandresko: Et eller to numre større end normalt, så du ikke støder imod, når du går ned ad bakke. God støtte til hælen. Lette. Og husk at gå dem til på forhånd. På lettere ruter kan du også gå i et par solide sandaler.
  • Plaster til vabler
  • Solcreme og solbriller
  • Klæd dig på i lag, så du kan tage noget af det af undervejs. Inderst uld eller svedtransporterende undertøj. Så skjorte og hurtigtørrende bukser, gerne med ben, der kan lynes af. Tag en fleecetrøje på, hvis du går i køligt vejr. Og yderst en vind- og vandtæt jakke.
  • God rygsæk med hoftestøtte til kamera, vandflaske, madpakke, kort og måske en kikkert. Og så til det tøj, du tager af undervejs. Pas på, den ikke bliver for tung: Den må aldrig veje over 25 procent af din kropsvægt og helst ikke over 10 procent, hvis du skal nyde turen.

Arkitekttegnet ferieby

FolkeFerie.dk sender hvert år 17.000 danskere ned til feriebyen Mellieha Holiday Centre, der ligger i den nordlige ende af hovedøen, lige ved stranden i Mellieha Bay.

Feriebyen blev bygget for knap 40 år siden af en dansk arkitekt og falder utrolig smukt ind i omgivelserne. De store gyldne sandsten og de buede linjer i byggeriet genfindes overalt på Malta, og alle feriehusene er bygget op omkring en gårdhave, præcis som malteserne også selv bor. Mellieha ligger centralt for nogle af de skønneste vandreruter på øen og er beskrevet i FolkeFerie.dk’s egen vandrebog, Go’ tur, der kan købes på Mellieha Holiday Centre.

Mellieha Holiday Centre er tegnet af danskeren Hans Munk Hansen og falder organisk ind i landskabet

 

Idrætseksperten: Tag den gode vane med hjem

Det er en fin ide at vandre på sin ferie, siger Kristian Overgaard, der er lektor i idræt på Aarhus Universitet. Vandring er nemlig en god og sund motionsform. Ganske vist er intensiteten beskeden, men man får brugt sine muskler, får gang i kredsløbet, og vandring giver en god belastning for knogler og led. Og faktisk kan man sagtens få pulsen op, ikke mindst hvis man går i bjergrigt terræn som på Malta.

Det vigtigste er, at man er aktiv. En helt inaktiv ferie, hvor man ligger bomstille ved poolen, er decideret dårligt for kroppen, fastslår Kristian Overgaard. Om man lige vælger at cykle, spille tennis eller at vandre, er mindre vigtigt for den kropslige sundhed. Gør det, du bedst kan lide, foreslår Kristian Overgaard. For så er chancen for at få den sunde vane med hjem fra ferie.

”Reelt gør det ikke den store forskel for sundheden på længere sigt, at man er aktiv en uge eller to,” forklarer han. ”Det, der rykker, er den aktive hverdag. Det bedste, du kan gøre for dig selv, er at få inspiration med hjem til at få gode vaner i hverdagen. Og vi behøver jo ikke være på ferie for at komme ud at vandre.”

Vi var inviteret af FolkeFerie.dk