Øen ud for Tanzanias kyst er et godt sted at vælge, hvis du skal til Afrika for første gang. Hvide sandstrande, eksotiske dyr og planter og den gamle slaveby Stone Town, som du ikke lige bliver færdig med.

Af Malene Bjerre

”Zanzibar er Afrikas Istanbul, Bagdad og Isfahan,” udbryder den opdagelsesrejsende Stanley, da han første gang kommer til den smukke ø ud for Tanzanias kyst. Han er ude at lede efter dr. Livingstone, men først nyder han mødet med det mangfoldige handelsliv i 1870’ernes Stone Town.

Den dag i dag bærer Zanzibar præg af sin spraglede fortid. De sorte har boet der hele tiden. Så kom de arabiske og indiske handelsmænd, slavehandlerne og koloniherrerne fra både Portugal og  Storbritannien. Zanzibars fortid er kulørt, blomstrende og grusom, og det giver den afrikanske ø, der ligger i Det Indiske Ocean, 35 kilometer ud fra Tanzanias kyst, en helt særlig stemning af eventyr og tusind og én nat. Arkitekturen er en forunderlig blanding af europæisk kolonistil, arabisk former og indisk ornamentering.

Zanzibar er ikke en stor ø – den er cirka 100 kilometer lang og 30 kilometer bred – men byder både på nogle af de dejligste strande, et charmerende dyreliv, dykning og vandsport og hovedbyen Stone Town, der med god grund er optaget på Unescos Verdensarvsliste over steder med enestående betydning for menneskeheden. En slentretur gennem det ganske lille centrum, der ligger lige ved strandkanten, og hvor du alligevel på fem minutter bliver væk i de små krogede gyder, fortæller mange hundrede års historie om blomstrende rigdom, driftige handelsfolk og ubærlig udnyttelse af mennesker. På gaden møder du mennesker i alle hudfarver og påklædninger: indiske turbaner, farvestrålende kjortler, sarier og helt stramme kjoler. Suppleret af enkelte sorte niqaber. Det er Afrika i alle sine afskygninger – og et godt sted at tage hul på det store kontinent.

Kombiner et par dage i Stone Town med en uge på østkysten i nærheden af landsbyen Paje. Det er det område, hvor det regner mindst på Zanzibar, så du kan sagtens holde solskinsferie i regntiden. Til gengæld er det en god ide at finde et sted med pool. Der er stor forskel på flod og ebbe, og vandet trækker sig helt tilbage i flere timer hver dag.

Slavehandel

Det smukke, farverige Zanzibar gemmer på en grusom historie om slavehandel i 1800-tallet. Øen var opsamlingssted for slaver, der skulle videre til de arabiske lande, og de blev hentet dybt inde i Afrika, sorteret og sendt videre fra Stone Town og den lille ø, Prison Island, et par kilometer fra kysten. I dag kan du besøge den imponerende katedral, der blev bygget i 1870’erne oven på resterne af det gamle slavemarked. Et par lerfigurer i menneskestørrelse står udenfor, bundet sammen med originale slavelænker, og du kan også presse dig ind i et af de småbitte rum, hvor snesevis af slaver sad sammenkrøbne i dagevis og ventede på, at det var deres tur til at blive sendt af sted med et af slaveskibene mod øst. Det er tydeligt, at fortiden som slavecentrum har betydning for indbyggerne den dag i dag. I flere af de karakteristiske trædøre er lænkerne skåret ind som symbol på en fortid, som aldrig skal glemmes, og rundviserne i fangehullerne bliver synligt berørte, når de fortæller om grusomhederne.

Overnatning

Zanzibar er en turistø og byder på et væld af overnatningsmuligheder i alle kategorier – fra overdreven luksus på femstjernede hoteller til helt simple træhytter ved vandet. Igennem de seneste år er der dukket et stort antal boutique hotels op: unikke og ofte små luksushoteller med en helt anden charme end de store kædehoteller.

Stone Town

Du må ikke snyde dig selv for et par overnatninger i Stone Town. Om dagen er det en usædvanlig charmerende by; om aftenen lyser stearinlys og små bål op i mørket og gør byen fortryllende.

Africa House Hotel blev bygget for 150 år siden som hjem for en slavehandler fra Oman. Siden har det fungeret som engelsk klub, og som gæst føler man sig hensat til kolonitiden. Bed om et værelse med udsigt mod havet. Du kan også nøjes med at drikke en øl eller gin og tonic på den store terrasse og nyde synet af dhowerne, de traditionelle arabiske både, der stryger sejlet for natten. Pris for et dobbeltværelse: 165 $ pr. nat.

Eller giv den hele armen og indloger dig i det nyindrettede Seyyida Hotel i en af de små gader bag Forodhani Gardens. Værelserne er dejlige, men hittet er tagterrassen med en vidunderlig udsigt ud over havet.

Området omkring Paje
Her er det let at finde helt enkle hytter, fx i det dejlige Paje by Night, der både har pool og en god restaurant og bar. Her holder kitesurferskolen Paje by Kite også til, og det skaber en ung og livlig stemning. Dobbeltværelserne starter ved 60 $.

Mere fredeligt er der nogle kilometer længere mod nord, på Palm Beach Inn, også med pool. Stedet ejes af Mama Naila, et tidligere parlamentsmedlem, der har gjort hotellet til et bæredygtigt projekt, der især ansætter lokale kvinder og giver dem et livsgrundlag. Et dobbeltværelse koster 80 $.

Er du til luksus, så snup et par nætter på det uforlignelige Spice Island Hotel, der er en ren oase. Du må også gerne nøjes med bruge stedets pool, hvis du bare køber mad og drikkevarer. Indtag dem i den charmerende lounge.

Lej et hus
Hvis I er mange, kan det betale sig at lege et hus i nærheden af Paje. Saffron Beach Villa har plads til ti personer lige i strandkanten, mens Upendo kun har plads til seks. Huset er til gengæld smukt indrettet, og intet slår beliggenheden. Det ligger med udsigt til restauranten The Rock, der ligger på en lille klippeø – midt ude i vandet, når tidevandet står højt. En lille båd fragter gæsterne frem og tilbage.

Den store fordel ved at leje et hus er, at I kan få jeres egen kok. Han tjener så rigeligt sin løn ind, og I kan få præcis den mad, I kan lide. Bed udlejeren om at booke ham for jer.

Mad: Alt godt fra havet

Maden er som Zanzibar selv: Et multikulturelt møde mellem det indiske, arabiske og afrikanske køkken – og zanzibarerne er gode til at tilpasse retterne til de europæiske smagsløg. Swahiliretter bruger godt med frugt, krydderier og kokos og bruger løs af lækkerierne fra havet: hummer, krabber, et hav af fisk og blæksprutter, der gennembankes med en stok, indtil kødet er blødt som smør.

Gode restauranter i Stone Town er den indiske Silk Route Restaurant, der også laver god vegetarmad. Monsoon Restaurant dyrker swahilikøkkenet, og begge steder har en skøn udsigt ud over Det Indiske Ocean. Du kan også sidde lige i strandkanten på Livingstone med stearinlys på bordene – eller vælge den folkelige udgave: Gå i Forodhani Gardens, hvor den lækreste mad tilberedes i små boder til ingen penge.

Den bedste kaffe får du på Zanzibar Coffee House, hvor de charmerende barristapiger serverer caffe latte italian style i højt humør.

Aktiviteter: Kitesurfing og yoga

Hvis du vil på klassisk safari med løver og elefanter, skal du ind til Tanzanias hovedland. Men Zanzibars dyreliv er også imponerende. Hils på kæmpeskildpadderne, der dovent kravler rundt mellem påfuglene på Prison Island ud for Stone Town. Hop en tur ud i bølgerne til delfinerne i Menai Bay Marine Reserve ved sydkysten, hvor de legesyge dyr som regel er med på en svømmetur. Eller besøg naturreservatet Jozani Forest, hvor store familier af den sjældne abeart Red Colobus hænger ud i trætoppene. Et par kilometer længere henne ad vejen flyver sommerfugle så store som udstrakte hænder rundt i mimoser, neriebuske og magnolietræer. Og med en god kikkert kan du endda være så heldig at få øje på en flok pukkelhvaler på vandring.

Hvis du selv har lyst til at være aktiv, giver kombinationen af hav og en god brise optimale muligheder for kitesurfere. Det ser halsbrækkende ud, når surferne svæver af sted over bølgerne med en farvestrålende drage ti meter over sig, men på bare et 10 timers kursus lover de unge kvindelige instruktører på kiteskolen Paje by Kite, at selv nybegyndere bliver flyvende. Det koster godt 2300 kroner inklusive udstyr.

Revet omkring Zanzibar vrimler med tropiske fisk, og den internationale dykkerorganisation PADI har adskillige centre rundt omkring på øen, også i Paje (Buccaneer Diving). Et dyk koster 70 $, og du kan også tage med båden ud og nøjes med at snorkle (35 $, begge dele med udstyr).

Er du til mere afbalancerede udfoldelser, giver Jo Fox yogaundervisning rundt omkring på øens strande, også i Paje. Hun er britisk og har boet på Zanzibar i syv år. Hun underviser også i yoga for børn og arrangerer yoga-retreats på fastlandet i Tanzania, hvor deltagerne bogstavelig talt laver solhilsner på platforme med udsigt over vandhuller, hvor elefanterne og zebraerne kigger forbi for at få en tår.

Og er du helt feriedoven, vrimler særligt Stone Town med gode massagesteder. Prøv fx Mrembo Spa, hvor du bliver smurt ind i citrongræsolie, kryddernelliker og kardemomme og skrubbet i sand, til du er helt og aldeles ny og ikke kan huske, hvad du selv hedder.

Praktisk

Hvordan kommer du derned?
Du kan flyve helt til Zanzibar eller stå af i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam og tage færgen resten af vejen. Gør kun det sidste, hvis du er meget eventyrlysten og fx gerne vil kombinere med en safari i en af Tanzanias nationalparker. Regn med priser mellem 5.500 og 7.000, afhængigt af tidspunktet. Find den afgang, der passer dig bedst på momondo.dk.

Visum kan du købe hjemmefra eller i lufthavnen, når du kommer frem. Så får du samtidig en lektion i afrikansk kaos og ineffektivitet.

Hvornår skal du rejse?
Zanzibar har to højsæsoner: december-februar  og juli-oktober, men du kan også sagtens få en solrig ferie i regntiden i marts-juni og november, hvor de tropiske regnskyl er kraftige men kortvarige. Og så kan du spare en del på hotelregningen. Området omkring Paje på Zanizibars østkyst er der, hvor det regner mindst på Zanzibar.

Hvad koster det at være der?
Det er ikke rørende billigt som i Thailand eller Indien, men du kan sagtens indrette dig, så det bliver en billig ferie. En øl koster 12-15 kroner, et glas vin lidt mere. En pasta med seafood kan du få til 50-70 kroner, afhængigt af restaurantens kvalitet. Men det virkelige scoop er at leje et hus og få fat i kok. Han koster måske 300 kroner om dagen og laver al din mad, køber ind og vasker op. Du betaler kun råvarerne. Og så kender han fiskerne og ved, hvor han skal få fat i de gode blæksprutter, kæmpekrabberne og de lækreste hummere – alt sammen for en slik.

(bragt i Alt for Damerne 3/2014)