Livet i den gamle bydel i Marokkos største by er en kaotisk, larmende og støvet affære i de små gyder. Men bag de høje mure åbner der sig en verden af rislende vand, kølighed og ro, hvis du finder vej derind. Tag med Airbnb til Marrakech og oplev den skønhed, der gemmer sig der.

En blind, pukkelrygget mand skubber sig langsomt gennem mylderet af mennesker, æsler og larmende scootere. En dreng kaster vand efter en ældre mand og forsvinder i mængden. En husmor skændes med en gadesælger om kvaliteten på tomaterne og hans skamløse priser.

I Marrakesh sker det meste lige for øjnene af dig. Vævere, cykelsmede og pottemagere sidder og arbejder i små åbne butikker, mens de forbipasserende stikker hovedet ind og udveksler nyheder. Selv det indre af dyrerene ligger frit til skue hos slagteren og giver en anatomisk lektie i kropsdele, som vi glemmer man også kan spise: lunger, hjerner og bløde, brune mavesække.

Men andre sider af byen skal først lirkes op. Det gælder ikke mindst riaden, det marokkanske familiehus for de mere velhavende familier. En riad vender ryggen til det summende byliv og orienterer sig indad. Du går hen ad en beskeden gyde med høje mure, træder ind ad en lav trædør – og så åbner der sig en kølig oase, man ikke har den mindste anelse om.

Riad’en er et hus i to eller flere etager bygget op om en atriumgård med en fontæne eller et bassin. Der er ingen vinduer ud mod gaden, men til gengæld har alle rummene åbninger ud mod gårdhaven, på etagerne via en svalegang. Her kan familierne få et tiltrængt pusterum fra gadens virvar. Husets konstruktion skygger for den brændende sol og lader kølende vindpust finde vej gennem den åbne midte.

Igennem de sidste år har mange udlændinge købt forfaldne ruiner i Marrakech og istandsat dem med stor respekt for den oprindelige arkitektur. Mange af disse boliger udlejes gennem boligportalen Airbnb. Der er 13.000 boliger til leje på portalen over hele Marokko, og de 5.000 af dem ligger i Marrakech. Nogle af dem er enorme moderne paladser i bedste arabiske luksusstil – andre er mere nedtonede og måske mere efter europæisk smag.

Vores riad: La Maison

Vi boede i den smukkeste riad i medinaen, som ejeren, den tysk-italienske designer Nicole Francesca Manfron, selv har istandsat. Hun købte huset tilbage i 2003, da hun under et besøg i Marrakech forelskede sig hovedkulds i tanken om at skabe og indrette sin egen riad. To måneder efter købte hun en gammel ruin, på trods af hun hverken havde erfaring med at tegne og bygge huse eller at indrette dem.

Undervejs i processen mødte hun sin marokkanske mand, der er en dygtig kunsthåndværker med speciale i metallamper og træskærerarbejde. Fra ham og hans netværk af håndværkere har hun fået hjælp til at bygge huset op med brug af traditionel marokkansk håndværkskunst. Og alene det at finde vej igennem junglen af byggetilladelser og at håndtere pengeoverførslerne har kost blod, sved og tårer. I den meget maskulint dominerede samfund havde det været en noget sværere proces uden ham, forklarer Nicole.

Den sjoveste del af arbejdet har været at indrette huset med de bedste fund fra souken, fortæller hun. Farverne er bløde og kølige, på gulvet ligger der tykke berbertæpper, og overalt i huset er der små poetiske tableauer med bakkeborde af sølv og messing, metallamper og brede, lave sofaer med bløde puder.

Den marokkanske boligindretning er gået så meget i blodet på Nicole, at hun sammen med en amerikansk kollega har lavet virksomheden The secret souk. De sælger marokkansk interiør via hjemmesiden www.thesecretsouk.com og arrangerer events rundt omkring i Europa og USA. I et soukinspireret miljø dækker de op til 30 mennesker, serverer en middag fra det marokkansk inspirerede fusionskøkken sammen med sommelier-udvalgte vine og giver til sidst gæsterne mulighed for at købe interiøret med hjem.

Egentlig var det kun meningen, at Nicole selv og hendes venner skulle bo i La Maison, men Nicole fandt ud af, at huset havde godt af at blive brugt. Derfor udlejer hun det i dag via Airbnb – til fornøjelse for turister, der gerne vil bo smukt midt i medinaen.

Poolen i vores riad er både kølig og smuk

La place

Festen på den centrale plads i den gamle bydel, Place Jemaa el Fna, varer det meste af dagen, men tager for alvor til hen under aften. Slangetæmmerens ven fløjter skingert og småfalsk for at sætte gang i kobraer og water snakes, et par mænd går rundt med aber i børnetøj, og en anden sidder med en falk og en ugle.

Fra boderne sælges der marokkansk arganolie og honning, og efter solnedgang lægger gadekøkkenerne an til servering og indfanger kunderne ved at klappe så begejstret, når man nærmer sig, at man ikke nænner andet end at sætte sig. Du kan også nyde forestillingen lidt mere på afstand, fra en af de mange tagterrasser med udsigt ud over pladsen. Tag fx den allerøverste tagterrasse på Cafe de France, der har en vidunderlig udsigt ud over pladsen og solnedgangen over Koutoubia-moskeen.

Du kommer til at blive væk mange gange, når du går rundt i medinaen i Marrakech, men spørg efter la place, og så vil en dreng hellere end gerne følge dig derhen for lidt småpenge.

Restauranter i skønne omgivelser

Det klassiske Marokko-køkken byder på kød, der har simret i timevis i en tagine, en kegleformet lerpotte, og serveres sammen med farvestrålende grøntsager. Maden er lækker, men det er ikke mindst omgivelserne, de utallige restauranter konkurrerer på. Spis med udsigt ud over kupler og minareter eller i de frodige gårdhaver, der gemmer sig bag de støvede mure.

 

Fem gode restauranter:

  1. La Famille er et meget smukt og fredeligt lille sted at spise sin frokost, efter at du fx har besøgt Bahia Palace.
  2. Le Jardin er en overdådig grøn oase i en smukt restaureret riad fra det 16. århundrede. Serverer både opdateret marokkansk og vestlig mad – og alkohol. Ejeren er Kamal Laftimi, en tjekket ung marokkaner, der omgiver sig med hotte designervenner og også ejer Cafe des Epices og (den kulinarisk set endnu bedre) Restaurant Nomad midt i souk’en.
  3. Kasbah Café serverer særdeles veltillavet traditionelle marokkanske retter med udsigt til en storkerede, Moulay el Yazid-moskeen og Saadi-dynastiets grave fra 1500-tallet.
  4. Maden på Kui-Zin er virkelig god, og tagterrassen i flere planer helt eventyrlig, ikke mindst hen på aftenen, når mørket sænker sig.
  5. Latitude 31 har et raffineret køkken, og man har lyst til at blive hængende til loungemusikken i gårdhaven hele natten.

 

Insidertips fra værten

En af de store fordele ved at bo med Airbnb i stedet for på hotel er, at værten som regel hjælper dig med sortere i de gode steder i byen. Her er et par af de tips, vi ikke ville have undværet:

  • Jardin Majorelle
    I 1960’erne købte modeskaberen Yves Saint Laurant den eksotiske have efter at grundlæggeren, maleren Majorelle, var død og stedet var ved at blive omdannet til et hotel. Yves Saint Laurents design er præget af vilde, stærke farver, og der er ikke noget at sige til, at han forelskede sig i Jardin Majorelle, hvor bygningerne er koboltbå, pink og citrongule. Haven er fyldt med eksotiske planter fra fem kontinenter, blandt andet en stor afdeling med skulpturelle kaktus. Yves Saint Laurents akse er spredt i en lukket del af haven. (Rue Yves Saint Laurent, Ville Nouvelle)
  • Maison de la photographie
    Sanselige blikke mellem en letpåklædt sortlokket skønhed og en kjortelklædt mand. Børn, der leger i souken, der til forveksling ser ud som i dag. En turbanklædt mand, der kigger drømmende ud i ørkenen. Mange af fotografierne på fotomuseet er over hundrede år gamle og er fulde af skønhed, vemod og poesi. Køb et par reproduktioner med hjem fra den lille butik ved indgangen. (46, Rue Souk Ahal Fassi)
  • Les Bains de Marrakech
    Marokkanerne har en lang tradition for at dyrke hammam’en, det varme dampbad, hvor du bliver renset igennem. Først ligger du længe i dampen på en bænk, indtil porerne er helt åbne. Derefter bliver du smurt ind i sort olivensæbe og skrubbet med en hård kessahandske. Hammam’er findes overalt i byen – fra den helt basale og lokale udgave til de skønneste paladser. Le Bain de Marrakech giver en autentisk oplevelse, og der er en pool du kan hvile ud ved bagefter.
  • Storkespotting
    I dag er der kun ganske få storkepar i Danmark, og det bliver nævnt i landets aviser, når et af parrene yngler. I Marrakech kan man uden problemer tælle over 50 storke hen under aften, når de samles på den sydlige bymur for at putte hovedet under vingen og lægge sig til at sove. Se dem fra Kosy Bar, der spiller loungemusik og serverer cocktails imens. Gå derefter hen på restauranten Kasbah Café, som ligger klods op ad en storkerede.

Shop i souk’en: Den marokkanske hule

Tykke tæpper, bakkeborde af sølv og messing, glaslamper og brede, lave sofaer med farvestrålende puder. Marokkanerne kan som ingen andre skabe en afslappet hulestemning på de varme tagterrasser. Nyd det i din riad og på cafeerne og restauranterne – og gå bagefter i souk’en og køb noget af det med hjem. Det største problem er at få det pakket i kufferten og få det transporteret til Danmark uden at det går i stykker. Og når alt kommer til alt, kan meget af det også fås derhjemme – eller i The secret souk.

Aftenstemning på Restaurant Nomad

Bragt i ALT for damerne den 6. oktober 2016